Rondleidingen op aanvraag

Maak een stadswandeling met een gids die alles over de historisch en moderne architectuur van de stad weet. Haarlem heeft een rijk verleden en de stad verandert nog steeds iedere dag. Tijdens een rondleiding vertelt onze stadsgids zowel over het toen als het nu. Wat is er allemaal gebeurd en waardoor ziet de stad er nu zo uit? Deskundige- en enthousiaste vrijwilligers van het ABC-architectuurcentrum verzorgen de rondleidingen.

Iedere groep kan zich bij ons voor een stadswandeling aanmelden. Een stadswandeling is een heel leuk onderdeel van een dagje Haarlem. De kosten bedragen € 100 per rondleiding voor een groep tot maximaal 12 personen. De wandelingen duren 1 ½ tot 2 ½ uur. Er is een keuze uit vier stadswandelingen maar er is ook de mogelijkheid om een keuze op maat te krijgen!

1. Veelzijdig Haarlem
Haarlem heeft prachtige hofjes, gezellige pleinen intieme winkelstraatjes en opmerkelijk speelse moderne architectuur. In deze wandeling komt dat allemaal langs. Beroemd is de Jopenkerk, een voormalige kerk die is omgetoverd in een brouwerij, grandcafé en restaurant. Een veelzijdige wandeling, die een verrassende kijk geeft op de stad.

2. Oud en nieuw langs het Spaarne
Al eeuwenlang vormt deze kronkelende rivier de levensader van de stad. Aan het Spaarne staat onder andere het Teylersmuseum, het oudste museum van Nederland. De molen de Adriaan is herbouwd en naast historische gebouwen van de voormalige chocoladefabriek Droste staat nu nieuwbouw. De meer dan 100 jaar oude Haarlemse koepelgevangenis wacht op een nieuwe bestemming.

3. Van Station tot Ripperdakazerne
Een stadswandeling langs enkele heel fraaie gebouwen van rond 1900. Het station van Haarlem is één van de mooiste van Nederland met veel baksteen, stalen overkappingen en mooie tegeltableaus. De Ripperdakazerne werd een autovrij woongebied, waarbij de 19e eeuwse kazernebebouwing wel is behouden. De landschapsarchitect Zocher ontwierp in de 19e eeuw het Kenaupark met rondom statige monumentale bebouwing. 

4. Hoe blijft Haarlem monumentenstad?
Haarlem heeft veel bijzondere Haarlemse monumenten, die vaak behouden konden worden  door ze een nieuwe bestemming te geven. In de Bakenesserkerk zit nu het bureau voor archeologie, in de Janskerk het Noord-Hollands Archief en in een vleugel van vroegere Elisabeth gasthuis het ABC-architectuurcentrum. Op doordeweekse dagen ‘s middags kunnen we verschillende vernieuwde monumenten ook van binnen bekijken.

Aanmelden: Wilt u nadere informatie of een reservering maken voor een stadswandeling? Maak dan gebruik van ons contactformulier of neem  contact met ons op. Telefonisch zijn wij van dinsdag tot vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur bereikbaar op 023-5424928.
Na aanmelding neemt onze stadsgids contact met u op om verdere afspraken te maken. Dit onder meer over de exacte route en het begin- en eindpunt van de wandeling.

ABC-architectuurrondleidingen en excursies op maat
Haarlem is een oude historische stad met een schat aan moderne architectuur. Voor groepen organiseert het ABC-architectuurcentrum regelmatig architectuurwandelingen en –fietstochten. De excursies kunnen op aanvraag geheel op maat worden samengesteld op basis van de wensen van de groep. De wandelingen op maat zijn in het bijzonder bedoeld voor architectuurliefhebbers en groepen, die zich beroepsmatig met bouwen, architectuur, stedenbouw of beheer van vastgoed bezighouden.

Via een wandeling door het hart van de stad kan men bijvoorbeeld kennis maken met toonaangevende voorbeelden van de vitaliteit van de stad, waarbij woningbouw en herbestemming tot bijzondere resultaten hebben geleid. Maar Haarlem is niet alleen het centrum: Neem Schalkwijk! Een fietstocht laat zien hoe dit stadsdeel zich vernieuwt en voert langs verrassende projecten als Schoolenaer en de Drie Hoven. Ook kunnen excursies worden georganiseerd naar IJmuiden of naar de omliggende gemeenten Bloemendaal en Heemstede met hun prachtige villawijken.  

Bij de excursies op maat zorgen wij steeds voor deskundige begeleiding. Waar mogelijk geven architecten, stedenbouwkundigen of eigenaren daarbij toelichting bij projecten, die zij zelf hebben ontwikkeld. Ook is vaak te regelen dat een groep interessante projecten van binnen kan bekijken. Naast geheel op maat gemaakte rondleidingen biedt het ABC voor groepen ook drie thematische excursies aan: scholenbouw, theaters en spirituele architectuur.

Thematische excursies
1. Hedendaagse schoolarchitectuur

excursie langs bijzondere scholen die de laatste jaren in Haarlem werden gebouwd. Ondermeer door Herman Hertzberger, Zeinstra vd Pol,  Jaap Dijkman, Archivolts architecten. Variërend van Haarlems oudste school, het Stedelijk Gymnasium, tot een Brede School van Herman Hertzberger. Met speciale aandacht voor het gebruik van de architectuur. Aanbevolen voor schoolbesturen.
Duur: circa 3/4 uur. (vervoermiddel noodzakelijk)
Prijs: in overleg
 
2. Achter de schermen bij vier hedendaagse theaters
De afgelopen 15 jaar (ver)bouwde Haarlem vier bijzondere theaters die landelijk aandacht trokken. Bezocht worden onder meer de Stadsschouwburg (Erick van Egeraat/Babs Haenen) en de Toneelschuur van striptekenaar Joost Swarte/Mecanoo). De theaters worden, waar mogelijk, van binnen en achter de schermen bezocht.
Duur: circa 3 uur (wandelexcursie)
Prijs: in overleg
 
3. Spirituele architectuur

Haarlem kent een grote variëteit aan godshuizen en religieuze groeperingen. Deze excursie voert u langs eigentijdse kerken, moskeeën, stiltecentra en crematoria en in de stad (met onder meer ontwerpen van Fedde Reeskamp, De Koning Vissers Architecten, Gerard van Rijnsdorp e.a.)
Duur: circa 3 uur (vervoermiddel noodzakelijk)
Prijs: in overleg

Op aanvraag stelt het ABC een excursie op maat samen aan de hand van zelf aangedragen thema’s.

Aanmelden: Wilt u nadere informatie over de rondleidingen op maat of de thematische excursies? Maak gebruik van ons contactformulier: Telefonisch zijn wij van dinsdag tot vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur bereikbaar op 023-5424928.